Linstow, Duitsland (B 19)
2019

Zondag 18 augustus 2019 -  20 graden met regen. Vandaag was het vroeg dag want Gerrit, Henk, Hans, Wim, Rudolf, Tom, Walter, Ernst-Jan, Harma, Marie-José, Manny, Hanneke en Marleen moesten al om 07.15 uur in Borne zijn waar Petra, Marie-José C, Ingrid en Robert ze al stonden op te wachten. Om 08.00 uur vertrokken we namelijk naar onze vakantiebestemming in Linstow, gelegen in het mooie merengebied Mecklenburg Vorpommern in Duitsland. De weergoden waren ons nog niet zo goed gezind want de regen kwam met bakken uit de lucht, maar dat kon onze vakantiestemming niet bederven. Omdat het zondag  was, viel de drukte op de snelweg mee, en zijn we rond 10.00 uur gestopt voor een plas- en koffiepauze. Oké, het regende nog iets, maar zoals een aantal vakantiegangers ook zeiden “we zijn niet van suiker”. Vanaf Lüneburg zijn we binnendoor gereden naar Bleckede om de pont te pakken over de rivier “De Elbe”. Deze rivier is de scheiding tussen Duitsland en het voormalig Oost-Duitsland waar wij naar toe gaan. Om 16.15 uur arriveerden we bij het Van der Valk Resort in Linstow. We hebben 3 huizen mooi dicht bij elkaar. De huizen zijn erg mooi, modern ingericht en iedere slaapkamer heeft ook zijn eigen badkamer. Na het uitpakken van de koffers is Robert begonnen met de verdere voorbereidingen van het eten. De grote pan met pastasaus wordt op het vuur gezet om op te warmen, de komkommersalade wordt gemaakt met de hulp van Marleen, de pasta gekookt en de tafel gedekt door Marie-José. Iedereen heeft heerlijk gegeten, hierna  even opruimen om plaats te maken voor een lekkere bak koffie of thee met een koekje. Er worden spelletjes gedaan, puzzels gelegd, TV gekeken en onder het genot van een drankje en een chipje was de avond zo voorbij.

 

Maandag 19 augustus 2019 – 22 graden en zonnig. Om 08.45 uur is Robert samen met Wim en Marleen vertrokken naar Krakow am See voor de boodschappen. In het eethuisje druppelde iedereen langzaam binnen en kreeg vast een lekker bakje koffie of thee. Met tassen vol kwamen de boodschappers weer terug en weldra stonden de eerste echte Duitse broodjes op tafel en mocht een gekookt eitje niet ontbreken. Nadat iedereen klaar was met eten hebben we de ontbijtboel opgeruimd en zijn we vertrokken naar Waren, dit ligt bij de rivier Müritz aan een heel mooi groot meer, om ansichtkaarten te kopen. Het was gezellig druk en we hadden al snel een winkel gevonden met mooie ansichtkaarten en iedereen was al druk aan het kijken welke kaarten ze wilden hebben. Na alle aankopen hebben we ons eerste terrasje van deze vakantie opgezocht waar we genoten hebben van koffie en thee met een stuk vruchten kwarktaart met mandarijntjes. Hierna zijn we verder gaan wandelen door het mooie Waren met alle mooie gekleurde huisjes. We zijn richting het meer gelopen en hierlangs teruggelopen naar de busjes. We kwamen ook nog door een mooi park waar we op de bankjes nog even gerust hebben. Het was ontzettend mooi weer en omdat we langs het meer liepen hadden we ook nog een lekker windje.

Eenmaal thuis zijn we eerst begonnen met het schrijven van alle ansichtkaarten en werden ook gelijk de voorbereidingen weer getroffen voor het avondeten. Vanavond is er door de vakantiegangers gekozen voor een bal gehakt à la Robert, verse boontjes en een echte Duitse “Semmel Knödel mit Röstzwiebeln”. Dit is een soort aardappelbal met geroosterde uitjes erin. Ondertussen werd de tafel gedekt door de 2 dames die allebei Marie-José heetten en hierna kon iedereen mooi aanschuiven. We hebben heerlijk gegeten en de echte Duitse Knödels vielen erg in de smaak. Ook kregen de gehaktballen à la Robert een 10! Na het eten hadden we een lekker mandarijntje als toetje, want we moeten ook denken aan de vitamientjes. Ook had Petra inmiddels ontdekt dat wij op de TV toch echt ook alle zenders van Nederland kunnen krijgen dus NPO 1, 2, 3, alle RTL-zenders, SBS, Veronica en Het Net, dit is wel heel erg luxe in Duitsland, maar ja we zitten op het mooie Resort van Van der Valk, echt van Nederlandse afkomst, dus dat is altijd handig. Iedereen was hier erg blij mee, dus nu kan er ook gewoon TV gekeken worden naar Nederlandse programma’s en de voetbalwedstrijden die nog gaan komen deze week.

Dinsdag 20 augustus 2019 – 23 graden en zonnig. Vandaag hebben we een “lummeldag”, dit betekent lekker uitslapen en dan pas komen aanschuiven aan de ontbijttafel. Vanochtend waren er gebakken eitjes met spek of ham. De beste uitslaper van deze morgen was Walter die tot 11.30 uur heeft geslapen. Omdat hij de winnaar was heeft hij van Petra een ontbijtje op bed gehad met ook een gebakken ei, jus d’orange, koffie en een Duits broodje met “Fleishsalade”. We hebben met z’n allen tot 12.00 uur aan tafel gezeten waar leuke verhalen verteld werden, er veel gezelligheid was en diverse extra gebakken eitjes, want ja die waren wel erg lekker, gegeten werden. Hierna ging iedereen even zijn eigen gang, woordzoeker puzzelboekjes kwamen tevoorschijn evenals kleurplaten, borduurwerken of gewoon muziek luisteren. Om 14.00 uur was het ook tijd om te gaan zwemmen in ons mooie subtropisch zwemparadijs. Marleen, Tom, Walter, Ernst-Jan, Rudolf, Manny, Petra en Ingrid gingen dit avontuur aan. Wat was het een mooi zwembad met diverse snelle glijbanen, een buiten zwembadje met mini stroomversnelling, wildwater baan (die was maar 15 minuten per uur open) en een warm bubbelbad, alles is uitgetest. De thuisblijvers hebben een wandeling gemaakt, woordzoekerpuzzels opgelost, buiten gezeten of lekker TV gekeken. Vanavond hebben we verse Chili Concarne met witte rijst gegeten. Ook vanavond heeft alles weer heel erg goed gesmaakt want het blijft nooit bij één keer opscheppen, de pan is ook nu weer helemaal leeg gegaan! Het toetje heeft Hanneke uitgezocht, een lekkere vanillepudding met slagroom. Hierna was het weer tijd voor de koffie en er was vanavond voetbal op de TV, Cyprus tegen Ajax voor de Champions League. We hebben veel fanatieke voetbalfanaten dus iedereen kan wel raden wat de meeste van ons gedaan hebben, voetbal kijken. Na de voetbalwedstrijd is iedereen naar bed gegaan, morgen is er weer een nieuwe dag.

Woensdag 21 augustus 2019 – 21 graden zonnig met wat wolken. Vandaag was iedereen op tijd uit bed en kon iedereen weer aanschuiven aan het ontbijt. Koffie en thee werd gezet om mee te nemen evenals onze picknick. Klokslag 10.30 uur vertrokken we richting Schwerin waar we een heel mooi kasteel gaan bezoeken die middenin een groot meer staat. Rond 12.00 uur kwamen we aan en hebben de bussen even bij het kasteel geparkeerd zodat we eerst even koffie en thee konden drinken. Hierna zijn we het kasteel gaan bezoeken, hebben door de prachtige tuinen gelopen, veel pracht en praal gezien en een groepsfoto gemaakt. Toen we weer richting de bussen gingen hebben we nog een groot softijsje met chocodip gegeten.

 

In de middag hebben we gepicknickt bij een groot landhuis met prachtige bomenrijen. We zijn ook nog naar de fontein gegaan met 3 prachtige waterstralen. Onze “deugnieten” Walter en Tom hebben Robert z’n sandalen nog stiekem losgemaakt tijdens het maken van de groepsfoto, maar ze gingen ook nog kietelen onder zijn voeten. Hierna zijn we terug gegaan naar ons park om even een plaspauze in te lassen en wat spullen te pakken. We gaan namelijk vanavond uit eten in Krakow am See bij een Instanbul Grill Restaurant. Buiten stonden 2 tafels waar we gelijk een heren- en vrouwen tafel van maakten. De keuzes waren snel gemaakt en we hebben zalig gegeten. Bij thuiskomst nog een bak koffie, drankje en wat lekkers en toen was het weer tijd om naar bed te gaan.

 

Donderdag 22 augustus 2019 – 25 graden met volop zon. Vandaag gaan we midgetgolfen, dus omdat we daar niet ver voor weg hoeven kan iedereen weer lekker uitslapen. Bij het ontbijt waren er lekkere verse croissants en een gekookt eitje en natuurlijk de Duitse broodjes. Iedereen ging wat voor zichzelf doen en om 14.00 uur zijn we naar de midgetgolfbaan gegaan. We hebben 3 groepjes gemaakt en zijn toen aan de competitie begonnen. Het was erg leuk en voor een aantal de eerste keer, maar met tips van de coaches Robert, Marie-José C en Ingrid ging het hartstikke goed.

We zijn toch wel 2 uur bezig geweest en toen was het ook tijd voor een welverdiend ijsje voor iedereen. Het avondeten zou uit een echte Duitse maaltijd bestaan, Bratwurst met zuurkool, aardappelsalade en verse sla. Ook deze maaltijd heeft weer heerlijk gesmaakt, vooral de zuurkool vond ook iedereen erg lekker. Als toetje was er voor iedereen een chocoladepudding met slagroom. Verder was er vanavond ook weer voetbal op de TV, dus de meeste van ons gingen daar naar kijken. Tijdens de rust maakte Petra het winnende team bekend van de Midget-Golf competitie. Het team van Captain Robert bestaande uit Henk, Marleen, Rudolf en Hans hadden maar liefst 158 punten en wonnen hiermee een heerlijke zak snoep. De topscoorder van de dag was Henk! En zo was ook deze avond weer snel voorbij.

Vrijdag 23 augustus 2019 – 29 graden met volop zon. Vanochtend zat iedereen weer mooi op tijd aan het ontbijt en waren de verse Duitse broodjes van de bakker nog warm! Iedereen nog even tanden poetsen en dan op naar Waren voor onze winkeldag. In Waren was het weer gezellig druk en Gerrit en Tom hebben in de eerste winkel al gelijk een mooi poloshirt en pet gekocht. Ook Wim zag een mooie pet en werd hier de trotse eigenaar van. Manny heeft een heel stoer shirt gekocht bij een dameswinkel en Harma heeft voor haar net geboren neefje ook een ontzettend leuk pakje gekocht. We zijn weer naar de haven gelopen en hebben hier op een mooi terras gezeten die Eiscafé-Bar Tuttifrutti heette. Hier kon je van alles bestellen waaronder ook lekkere ijscoupes. De keuze was voor iedereen iets drinken met gebak of een lekkere grote ijscoupe. We hebben hier heerlijk gesmuld van appeltaart, apfelstrudel met ijs en slagroom of een aardbeien ijscoupe, winter-ijscoupe, lasagne ijscoupe en een krokante ijscoupe, hele leuke namen voor deze heerlijke ijscoupes.

Ondertussen was er ook een man met accordeon voor het terras komen zitten en die speelde leuke liedjes en met de haven en het meer in zicht hadden we écht het vakantiegevoel. Toen was het weer tijd om naar huis te gaan want we hadden nog een verrassing in petto. Op ons park staan namelijk een aantal schitterende oude trekkers waar de eigenaren met hun vrouwen dagelijks een stuk mee gaan toeren. Robert h eeft toen gevraagd of onze vakantiegangers hier een stukje op mee mochten rijden en dat vonden de eigenaren heel leuk om te verzorgen. Dus rond 17.30 uur hoorden we de mooie geluiden van de echte Porsche motoren van de trekkers en riepen we iedereen voor de huisjes om plaats te nemen op de schitterende glimmende trekkers. Hanneke en Marie-José gingen liever niet op de trekker maar verder nam iedereen plaats en weldra reden er 6 trekkers met alle vakantiegangers een rondje door het park, wat een mooi gezicht en wat heeft iedereen genoten. Nadat we alle eigenaren met hun trekkers weer hadden uitgezwaaid was het tijd voor al het snijwerk, want vanavond eten we Groenten/Tomaten-maaltijdsoep met gebakken broodjes. Ook vanavond is de soeppan bijna helemaal leeg gegaan en bleef het niet bij 1x opscheppen. Als toetje hadden we een aardbeien-kwark-yoghurt beker en ook daar had iedereen wel zin in. Vanavond nog gedanst op de muziek van het TV programma “Muziekfeest op het plein” en is er nog een potje rummikub gespeeld.

Zaterdag 24 augustus 2019 – 31 graden en zeer zonnig. Vandaag alweer onze laatste dag in Linstow. Eerst weer lekker ontbeten met een vers croissantje van de bakker. Na het ontbijt zijn we vertrokken naar Alt Schwerin waar het Agroneum ligt, hier staan alle oude machines die vroeger in de landbouw gebruikt werden. We hebben heel veel trekkers gezien, ploegmachines door de jaren heen evenals omschudders en vliegtuigen die het land konden besproeien. Robert was onze gids en kon er heel veel over vertellen. Ook stond er een oude molen die we via smalle trappen helemaal tot boven in konden klimmen, prachtig om te zien hoe de molen vroeger gebouwd werd. Er was ook een mooie film die ons liet zien hoe er vroeger op het land gewerkt werd. Alle vakantiegangers vonden het erg interessant.

Hierna zijn we het terrein verder overgelopen, want heel veel was lekker buiten, en eenmaal weer bij de uitgang hebben we een lekker ijsje gegeten. Er was ook een mooie winkel en Ernst-Jan en Marie-José hebben een mooi T-shirt gekocht met een trekker erop. Gerrit vond 2 mooie bekers, Walter een paar mooie auto’s en Tom heeft zichzelf blij gemaakt met een prachtige groene pet met trekker. En zo was de middag ook weer omgevlogen. Om 18.30 uur stapte we weer in de bussen om richting Krakow am See te gaan, we gaan weer heerlijk eten bij Restaurant Istanbul Grill. Na wat tafels en stoelen naar buiten verplaatst te hebben konden we gezellig bij elkaar zitten en de bestelling doorgeven. Iedereen had zich hier weer op verheugd want het eten is hier zéér goed. We hebben tijdens het eten druk zitten kletsen, grappen gemaakt, maar vooral heerlijk gesmuld.

Rond 20.30 uur vertrokken we weer naar onze huisjes voor onze laatste avond in Linstow. We hadden met iedereen afgesproken dat de TV uit zou blijven en dat we er nog een gezellige avond van zouden maken. De drankjes en hapjes kwamen al snel op tafel en in een grote kring hebben we met z’n allen de week nog eens doorgenomen. Iedereen vond de hele week ontzettend leuk maar het rijden op de echte “Porsche trekkers” was voor de meesten toch wel een hoogtepunt. Omdat het morgen vroeg dag is ging iedereen op tijd naar bed. De leiding zou  iedereen de volgende dag om 06.30 uur wekken zodat er rustig opgestaan kon worden. Ook vandaag was het weer een hele gezellig dag die voorbij gevlogen is.

Zondag 25 augustus 2019 - 33 graden, heerlijke airco in de busjes! Vandaag vertrekken we weer richting huis en om 07.00 uur is het al een drukte van belang in alle huizen. Koffers worden voor de laatste keer gecheckt, bedden afgehaald, laatste afwas gedaan en ook natuurlijk alle borden, glazen, bestek etc. weer terugbrengen naar het desbetreffende huisje waar het geleend is. We ontbijten niet thuis maar gaan naar het hotel want we zitten immers op een Van der Valk park! Vanaf 08.30 uur hebben we zeer uitgebreid ontbeten en hadden mooie tafels met van bovenaf uitzicht op het zwembad. We hebben tot 10.00 uur hier gezeten en toen waren alle magen vol genoeg om richting Borne te vertrekken. Het eerste stuk zouden we weer mooi binnendoor gaan. Het was erg rustig op de weg en we hebben mooie dorpen gezien, alleen er waren ook veel omleidingen dus dat schoot niet echt op. Na de zoveelste omleiding, die dan wel 30 km is omdat het in Oost-Duitsland natuurlijk nog niet heel erg dicht bevolkt is, hebben we besloten om de snelweg verder te pakken. Tja, of dat nou gunstig was, het was ontzettend druk op de snelweg, vele korte files volgden omdat er ook aan de weg gewerkt werd en er veel vakantiegangers op de weg waren die naar huis gingen.

Bij onze derde pauzestop Alda van MeeReizen gebeld om te zeggen dat we om 21.30 uur zouden aankomen waardoor zij alle ophalers in kon lichten. We hebben nog een lekkere snee brood gehad met drinken voordat we aan onze laatste rit zouden beginnen want volgens de navigatie kwamen we pas om 19.30 uur aan bij Jasmin Garden waar we ons afscheidsdiner zouden gebruiken. Hier hebben we heerlijk en rustig kunnen eten en Harma en Manny hebben nog een klein dankwoord gesproken. Na ons allerlaatste ijsje heeft Petra alle vakantiegangers namens het team ook nog toegesproken en toen was het tijd om afscheid te nemen. Iedereen een knuffel en een kus en hierna in de busjes om naar MeeReizen te gaan waar alle familie en leiding ons al stond op te wachten. We hebben met z’n allen een fantastische vakantie gehad! Bedankt, namens team Linstow, Marie-José C, Robert, Petra en Ingrid.