De Rijp, Noord Holland (B 11)
2018

Vrijdag 24 augustus 2018, om 09.10 uur zijn we vertrokken en Johan had een prachtige route uitgezet helemaal binnendoor met vele bezienswaardigheden. Via het pontje bij Wijhe zijn we de IJssel overgestoken richting Oene. Hier hebben wij een bezoek gebracht aan Boerderij de Passerel en koffie/thee met eigengemaakte plak cake genuttigd. Toen we aankwamen bij de Passerel stond Sientje al klaar om haar paardenkar te trekken, dat was genieten. Met 4 personen tegelijk werd er een mooi ritje gemaakt. Toen we in de Rijp aankwamen hebben we gelijk onze huizen wat “verbouwd” want in het ene huis ontbijten en dineren we met elkaar en in het andere huis gaan we ’s avonds lekker TV kijken, knutselen, spelletje doen etc. we noemen dit ons “Koffie, thee en Borrelhuis”.

Zaterdag 25 augustus 2018, na een uitgebreid ontbijt met o.a. verse croissants en suikerbrood zijn we om 13.00 uur vertrokken naar De Rijp om kaartjes te kopen en te winkelen. Nu is de Rijp een heel mooi oud dorp echter winkels hebben ze niet echt. We wilde toch kijken of we nog een winkel konden vinden met kaarten dus hebben ze nog niet gekocht wel hebben we een mooie wandeling door het oude dorp gemaakt en voor een stortbui even geschuild. Hierna zijn we naar Middenbeemster gegaan, een dorpsbewoner van de Rijp had gezegd dat we daar leuk konden winkelen, echter bij aankomst was ook dit maar een “klein dorp” dus zijn we doorgereden naar Purmerend. In Purmerend eerst naar de Multivlaai voor een lekker stuk eigen gekozen vlaai met koffie, thee of fris. Hierna in 2 groepen Purmerend verkend want we wilde natuurlijk nog kaartjes scoren en winkelen. Iedereen is al heel mooi geslaagd, echter kaartjes hebben we nog steeds niet, dus dat gaan we dan toch regelen in De Rijp bij de VVV.

Zondag 26 augustus 2018, Rond 10.00 uur gaan we weer ontbijten. We hebben met onze oven croissants en broodjes afgebakken en er was chocolademelk, iets wat Mini heel erg lekker vind. Na ons uitgebreide ontbijt hadden we even een rustmoment en zijn we rond 12.30 uur vertrokken naar De Rijp om bij de Waag (in dit oude gebouw zit de VVV) mooie ansichtkaarten te kopen voor familie, vrienden, werk of woonvorm. De medewerkster was ons zeer gewillig en we hebben rustig allemaal mooie kaarten kunnen uitzoeken. Omdat het weer prachtig was hebben we bij IJssalon Toetie Froetie een heerlijke ijsco gehad. Iedereen mocht zijn of haar eigen 2 ijssmaken kiezen. Hierna nog even een groepsfoto op de Waag gemaakt en toen zijn we weer naar het park gereden. De rest van de middag is besteed aan het schrijven van alle kaarten. Ben had geen kaarten en hij heeft de kano uitgeprobeerd die bij ons huis lag. Hij heeft genoten en een stuk door onze “parkgrachten” gevaren. Echter er was af en toe wel een probleempje omdat de grachten erg ondiep zijn en hij dan vastliep. Verder werd er geknutseld, gekleurd en vooral geluierd, want ja het is vakantie.

Maandag 27 augustus 2018, Om 10.00 weer lekker ontbijten en na het ontbijt zijn we naar IJmuiden gereden. Dit is een groot havengebied met sluis waar grote schepen doorheen komen die wij ook gezien hebben. Via IJmuiden kun je zo de Noordzee op. We hebben de hele grote Ferry gezien die naar Engeland gaat (lijkt wel een cruiseschip), met vele rijen auto’s die graag het schip op wilde. Ook ligt er nog een eiland in de haven met een Fort, hier kun je met een pont naar toe maar dat was helemaal aan de andere kant. Het waaide wel heel hart, maar het weer was heel lekker, wij hebben eigenlijk nog geen klagen deze vakantie, prima temperatuur om leuke dingen te doen. Bij “De kop van de Haven” hebben we een lekker gebakje gegeten met koffie, thee of fris en zelfs warme chocolademelk met slagroom.Hierna zijn we naar een grote kinderboerderij in Beverwijk geweest. Deze kinderboerderij lag mooi in het bos. Hier konden we geiten knuffelen, waren er vele soorten kippen waar we nog nooit van gehoord hadden, kalkoenen, loslopende pauwen (jammer dat ze hun veren niet uitdeden) Lakerveld koeien, varkens, diverse soorten eenden, kruidentuin, konijnen en muizen die het wel heel chique hadden in hun kooien. Bij kleine muisjes stond er een hele tafel met stoelen in het hok. Hier hoorde natuurlijk de gezegde bij: “als de kat van huis is dansen de muizen op tafel”.

Dinsdag 28 augustus 2018, iedereen was mooi op tijd voor het ontbijt van 10.00 uur want vandaag kwam Jan op visite (Jan is de broer van Robert en woont heel dicht bij). Jan had lekkere koeken meegenomen voor de koffie dus dat was natuurlijk een goede binnenkomer. Na de koffie en thee met de lekkere koeken is Jan rond 13.00 uur weer naar huis gegaan, hij en wij vonden het erg gezellig dat hij er was. Om 15.00 uur stond iedereen klaar om weer naar de Rijp te gaan want er stond varen door Eilandspolder op het programma en uiteten. We hadden een leuke “platbodem” waar we allemaal rond konden zitten en voor Joke en Willie waren er tuinstoelen.Na 1,5 uur varen kwamen we aan op een eiland, hier gingen we van boord. Het eiland is van Grada en Piet en hier gingen wij eten. Op het eiland stonden grote tenten met tafels en banken. De tafels waren al keurig gedekt, we gingen nl. BBQ op het eiland met onze eigen groep. De afgelopen dagen waren er al verschillende vakantiegangers die opperde dat we best ook wel een keer konden BBQ nou dat hadden we natuurlijk allang geregeld en wie heeft er nu ooit een BBQ gehad op een onbewoond eiland.Omdat er natuurlijk geen stromend water is, was er een toilet in een houten huisje. Van binnen zag het toilet er zeer gezellig uit met zelfs een papagaai. Als we onder de bril gingen kijken keken we in een heel diep gat en dat vond iedereen erg interessant maar vooral apart. Plassen ging dus prima en Judith verwoorden het mooi, ze zei “het is net of het regent als we nu op het toilet zitten” en daar had ze helemaal gelijk in.Buiten het “toiletgebouw” stond een waterzak met kraantje met sop en handdoek om keurig onze handen te wassen.We hebben met z’n allen dus zeer uitgebreid gegeten, lekker gezongen, dansjes gedaan maar vooral veel lol gemaakt. Na een telefoontje van Petra naar de schipper werden we rond 20.00 uur weer opgehaald en met de boot  teruggebracht naar de Rijp, dit was nog 20 minuten varen. Onze eigen “schipper Ben” mocht een stuk varen en dat deed hij erg goed.

Woensdag 29 augustus 2018, Vandaag was het uitslaapochtend en winkelmiddag. Na het ontbijt ging iedereen douchen en aankleden om zich klaar te maken voor onze winkelmiddag in Alkmaar waar we om 13.00 uur naartoe zijn vertrokken. In Alkmaar hebben we de groep opgesplitst in een dames en heren groep, want laten we wel wezen de interesses tijdens winkelen zijn natuurlijk geheel verschillend. De heren hebben allemaal een leuke DVD, DVD box of CD gescoord. Hierna zijn ze met z’n allen een broodje haring gaan eten en hebben ze over de Kermis gelopen. De dames waren eerst druk in de kledingwinkels. Er zijn leuke T-shirts gekocht en een jurkje. Hierna waren sieraden, horloges en sleutelhangers aan de beurt en als laatste hebben we nog een winkel bezocht waar puzzels en puzzelboekjes gekocht konden worden. Tussendoor hebben we ons nog op een terras laten verwennen met een lekker stuk appel- of aardbeientaart en drinken. Het was een geslaagde middag. Toen we terugliepen naar de bussen begon het zacht te regenen en eenmaal thuis bleef het doorregenen dus ook vandaag weer prima weer gehad

Donderdag 30 augustus 2018

Voor we gingen ontbijten zijn Wimke, Wendy en Mini bezig geweest om voor ons 2 heerlijke “bokkenpootjestaarten” te maken voor de laatste avond. Deze konden de hele dag dan in de koelkast staan om, zoals dat heet, op te stijven. Om 10.00 uur zaten we weer met z’n allen aan het ontbijt en ’s middags stond Circus Sijm in Schoorl op het programma. Heel leuk maar toch ook wel spannend want niet iedereen is een keer in het circus geweest. Om 14.15 uur arriveerden we bij Circus Sijm in Schoorl, de mooie tent trok al gelijk onze aandacht. De Circus Directeur stond ons al op te wachten en als groep mochten wij eerder naar binnen. We hadden stoelen en zaten bij elkaar lekker vooraan. Helaas mochten wij zelf geen foto’s maken. Het thema van het circus was “Hommage aan 250 jaar circus”. Het was een prachtige gevarieerde show met paarden, clowns, acrobaten, acts waarbij met ging gooien met messen en schieten met pijlen, rolschaatsers die door de lucht vlogen, illusionist en ga zo maar door. Tijdens de pauze mocht natuurlijk de popcorn niet ontbreken.We hebben ontzettend genoten met z’n allen en reden rond 17.30 uur weer terug naar De Rijp.

Vrijdag 31 augustus 2018, Vanochtend geen uitslapen, het ontbijt was nu om 08.30 uur. We hadden brood uit het vuistje met als afsluiting nog een lekkere snee suikerbrood of ontbijtkoek. Als ochtendprogramma wilde we nog graag naar de kaasmarkt in Alkmaar, dus zo gezegd zo gedaan. Het was erg druk maar we konden toch een mooi plekje vinden om te kijken hoe de mannen met kaas “renden” over de markt en hoe de kaas in karren werd gelegd. Voordat we teruggingen naar de bussen hebben we bij “Tante Sannie” nog wat gedronken. Hierna zijn we via Elburg, waar we aan de haven nog een lekker bakje kibbeling hebben gegeten, teruggereden naar Borne, weer een mooie route binnen door. Om 17.30 uur werden we verwacht bij Jasmin Garden voor ons afscheidsdiner. We hebben heerlijk gegeten en gekletst. Maar toen was het tijd om afscheid te nemen, Petra heeft namens het team nog een woordje gedaan en Erik sloot af met een prachtig dankwoord. Iedereen, dus ook alle vakantiegangers, hebben afscheid genomen van elkaar met een dikke knuffel want wat hebben wij een hele leuke vakantie met elkaar gehad, bedankt allemaal!