Kerstreis Hombourg, België (S1)
2018

Kerstreis  naar  Hombourg  in  België, 20 dec  t/m  27  dec 2018. Donderdag: Er zijn dit jaar 2 nieuwe gezichten: Hans gaat voor de eerste keer met de kerstreis mee. En Frans komt het team vrijwilligers versterken. Van harte welkom Onderweg hebben we twee keer gepauzeerd voor de lunch en sanitaire stop. We kwamen om 4 uur aan bij ons vakantieadres. Het prachtige vakantiehuis "Molen van Medael" staat in het noorden van België in het plaatsje Hombourg.  Na het uitpakken van de bussen en het inrichten van de kamers gingen we aan tafel. De stamppot met worst smaakte heerlijk!

Vrijdag: Om half 11 waren we bij de chocoladefabriek Jacques. Na de rondleiding hebben we onze slag geslagen in het winkeltje. Met een volle tas chocolade en blije gezichten reden we naar het centrum van Eupen. Een leuke, kleine stad met mooie gebouwen en winkels. In de kerk stond een prachtige kerststal. Daarna hebben we gezellig koffie, thee en warme chocomelk gedronken in een café. Thuis hebben Dineke en Annie heerlijk gekookt. We hebben nog een tijdje nagepraat over de leuke dag en zijn op tijd naar bed gegaan.

Zaterdag: Na het ontbijt vertrokken we naar Maastricht. Gelukkig was er een grote parkeerplaats vlak bij het centrum. In 5 minuten stonden we op de kerstmarkt met een geweldig groot reuzenrad. In de St. Servaasbasiliek stond een levensgrote houten kerststal en ondertussen konden we genieten van de repetitie van het zangkoor.Weer terug op de kerstmarkt werd het hoog tijd voor iets lekkers.......... het broodje met braadworst smaakte fantastisch! Op de boot konden we mooi even uitrusten, met een drankje. De rondvaart ging bijna tot aan de Belgische grens. Toen moesten we weer terug en hebben in Gemmenich genoten van een lekkere pizza of pasta.

Zondag: Het was tijd voor een bezoek aan het klooster in Wittem. In de prachtige oude bibliotheek was een tentoonstelling van wel 250 kerstkribbetjes.Uit de hele wereld, van allerlei materiaal, groot en heel klein en vooral heel erg kleurrijk.
Thuis was er tijd voor kaarten, tekenen, lezen, TV-kijken, breien, maar vooral het maken van kerstversieringen. Aan het eind van de middag was de kerstboom omgetoverd in een blinkend en schitterend kunstwerk! Daarna hebben we gesmuld van de rijst met kip, lekkere saus en een toetje.

Maandag: Na het ontbijt hebben we een tocht met de huifkar gemaakt. We kwamen over steile hellingen, kleine dorpjes en langs oude kastelen. De kerststal in Gemmenich is plaatselijk wereldberoemd! Een fantastisch schouwspel met talrijke bewegende taferelen. Op de terugweg hebben we een wandeling gemaakt op het Amerikaanse kerkhof. Ontelbare witte kruizen en een prachtig uitzicht maakten op ons een diepe indruk. Na het avondeten hebben we de mooie kleren uit de kast gehaald. Speciaal voor de kerstviering. We hebben flink meegezongen en daarna thuis nog van chocolademelk met een plak Weihnachtstol  genoten.

Dinsdag: Iedereen is op zijn kerst-best. Er zijn vannacht cadeautjes gebracht. Op de versierde tafel lagen allerlei geschenken van de kerstman.
Tijdens het ontbijt luisterden we naar het kerstverhaal. Toen was het tijd voor de kribbekeswandeling. We wandelden in een dorpje en moesten de kerstkribjes opzoeken. Het begon met een super-grote en daarna kwamen er nog een aantal kleine.
Na de Bingo begonnen we aan 't kerstdiner. Wat dacht je van champignonsoep, rollade met pomme du chesse, rauwkost, peertjes en rode kool. En als klap op de vuurpijl het "Grande Dessert". Het was heerlijk en heel gezellig!

Woensdag: Vandaag een bezoek aan het Dierenpark in Aken. Geen dierentuin, maar een park. De meeste dieren hebben daar veel ruimte en plekjes om zich een beetje te verstoppen. Wij konden vanaf wandelpaden naar de dieren kijken. Er waren grote kamelen, karbouwen, panters, ezels, apen, zeearenden en reigers. Maar ook kleine krielkippen, konijnen, cavia's, eenden en nog veel meer...........
Ook de klimtoestellen zijn fanatiek uitgeprobeerd.
Bij de uitgang hebben we in een winkeltje ook nog prachtige knuffeldieren gekocht. Met mooie felle kleuren.
Thuis ging de kookploeg ijverig aan het werk met het diner. Eerst een pasteitje en meloen met ham en daarna een heerlijke vleessalade. Als laatste nog een lekker ijstaartje. Na het avondeten was het tijd om de koffers te pakken. Dat ging lekker vlug!

Donderdag: Na het ontbijt hebben we samen alles in de bussen gepakt. Iedereen heeft heel goed meegeholpen. Nadat de sleutel was ingeleverd reden we richting Twente. Onderweg hadden we lunchpauze met een lekker stuk taart. Na aankomst in Hertme was er nog voldoende tijd voor een bezoek aan de kerststal. De os, de ezel en de schapen stonden al op ons te wachten. Het zag er weer prachtig uit. Daarna reden we weer naar Zenderen, voor een lekkere pannenkoek en een sorbet. In Borne werden we hartelijk ontvangen door familie, vrienden of bekenden. Het was een prachtige reis!