Hoogtepunten Noorwegen (Bb 2a)
2019

Woensdag 19 juni 2019. Dag drie van onze reis, de laatste etappe naar de bestemming waar we 5 nachten blijven. Gelukkig dan wat rust, want het is wel heel heftig om telkens te dineren, te overnachten en te ontbijten in een andere vreemde omgeving. Voor sommigen van ons een hele uitdaging. Maar ik weet zeker dat ze het later wel heel erg mooi en bijzonder vinden. Opstaan is vandaag geen probleem. Iedereen is klaar op de afgesproken tijd om te ontbijten. Het is opnieuw een buffet met zóóóvééél, zelfs warme en koude vis!!! We laten het ons dan ook lekker smaken en nemen er de tijd voor.

Daarna de bus in om naar Hamar te rijden via de autobaan die wel gehalveerd is omdat er een nieuwe wordt aangelegd. Dus de reistijd is echt wel wat langer. In Hamar rijdt de chauffeur ons naar “Het Vikingschip” de ijshal waar de schaatswedstrijden worden gehouden tijdens de Olympische spelen van 1994. De hal is gesloten, maar met een paar blikjes bier weet Theo (de chauffeur) de mensen over te halen om voor ons de deur open te doen zodat wij de hal van binnen mogen bekijken.

Nu gaan we weer verder op weg naar Lille Hammer. Rond 11.00 uur komen we bij het Openlucht Museum en krijgen we een rondleiding van Theo. Hij vertelt over van bouw van de huizen die er staan.  Bij de school krijgen een schooljuffrouw die ons les gaat geven. We moeten in rij staan, jongens links en meisjes rechts netjes achter elkaar. Eerst ochtend gym, de armen omhoog, de armen naar links, de armen naar rechts. (en iedereen deed mee!!!), daarna netjes naar binnen in de banken (meisjes rechts en jongens links.). De juf geeft uitleg van het onderwijs van vroeger. De kinderen kregen 6 weken les in lezen en godsdienst. Daarna moesten de kinderen weer werken op de boerderij of op het land. Dat ging een aantal jaren achter elkaar. Daarna moest je een examen maken en als je slaagde dan was het oké, slaagde je niet dan mocht je geen verkering, kreeg je geen werk , je mocht niet trouwen. We kregen ook les in de Noorse taal: de AE, de A met een o erboven op, en de O met een streep erdoor. Hiervan leerden we de uitspraak. Ook vertelde ze over de straffen van vroeger. De jongens moesten bij de meisjes in de hoek staan en de meisjes bij de jongens. Daarna zongen we samen een liedje.
Ook hebben we inde museumwinkel souvenirs gekocht.

Onze chauffeur wil ons de mooie plekjes van Noorwegen laten zien, daarom rijdt hij niet via de autobaan, maar neemt hij een binnenweg. En dat is een niet verharde weg, een hele mooie route. Ik kan het niet beschrijven , maar de foto’s laten dit wel zien. Je raad het niet , maar zelfs op deze weg moet hij TOL betalen anders gaat de slagboom niet open. Meerdere keren stopt hij om ons te laten genieten of foto’s te laten maken. Een prachtige route met schapen en koeien op de weg, waarvoor wij moeten stoppen. Rond half zes waren we bij het hotel Elveseter in Boverdal . We krijgen de sleutels van de kamers. Gelukkig slapen we allemaal dicht bij elkaar in een van de huisjes. Het diner is om 19.00 uur in de grote eetzaal waar we verwend worden met een drie gangen diner van soep, kalfsvlees met groente en aardappels en een lekker chocolade taartje als toetje. Na een korte wandeling, kopje koffie en een pilsje op de kamer gaat iedereen slapen. Nog een gekke gewaarwording: Ik schrijf dit verslag om 23.45 uur en het is nog licht….. buiten. Morgen een mooie excursie naar de Fjorden. Om 06.15 gaat de wekker en de koffie is bruin om 07.00 uur. Dus nu echt de gordijnen dicht en slapen…. Wel te rusten en tot donderdag.